Tradicinių švediškų patiekalų gaminimo vakarai: wallenbergare ir morkų pyragas

Neprabėgus nei  savaitei po sėkmingo semlų kepimo vakaro entuziastingi švediškų patiekalų gurmanai vėl ryžosi naujam iššūkiui. Šį kartą buvo nuspręsta gaminti švediškus veršienos kotletukus – wallenbergare, o desertui – švedišką morkų pyragą. Kaip ir praeitą kartą susirinko nemažai entuziastų, bet tai nelabai patiko bute gyvenančiam katinui, kuris visą laiką pratūnojo pasislėpęs vonioje. Išlįsti nesuviliojo net kepamos mėsos kvapas, nors veršienos kotletukai buvo tikrai skanūs. Iškepti morkų pyragą taip pat pavyko puikiai – buvo ne tik skanus, bet ir gražiai atrodė.

Pavalgę sočią vakarienę Draugijos nariai dar ilgokai šnekučiavosi ir dalinosi prisiminimais apie kartu praleistą laiką įvairių žygių metu, kol galiausiai atėjo laikas visiems skirstytis namo.

___

Švedijos ambasados virtuvės šefės Daivos paslaptys :)

Švediški valenburgeriai grybų padaže su žirneliais ir bulvių koše

  • 500 gr veršienos faršo
  • 1 šaukštelis druskos
  • Baltųjų maltų pipirų
  • 4 kiaušinių tryniai
  • 150 ml grietinėlės 35%
  • Džiūvėsėlių

Kotletai. Sumaišyti kotletų tešlą iš visų išvardintų produktų, formuoti kotletus, juos apvolioti dziūvėsėliuose, kepti ant sviesto ir aliejaus.

Garnyras. Ant sviesto pakepti šaldytus žirnelius su svogūnu.

Padažas. 500 gr pievagrybių, 2 svogūnai, česnako skiltelė, šaukštas miltų, 200 ml grietinėlės 13%, 150 ml bulijono, sojos padažo, brendžio.

Bulvių košė. 1 kg bulvių, svogūnas, pienas, sviestas.

 

Švediškas morkų pyragas su varškės kremu

  • 4 kiaušiniai,
  • 400 ml cukraus,
  • 400 ml miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių, cinamono, vanilino
  • 200 ml saulėgražų aliejaus
  • 500 ml (4-5 didelės morkos) morkų tarkių

Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti aliejų, miltus, įmaišyti morkas. Kepimo formą ištepti sviestu ir džiūvėsėliais.

Varškės kremas. Į varškės kremą įdėti sviesto, įspausti citriną, nutarkuoti citrinos žievelę, išplakti.